Sådan styrker du dit barns selvværd

trist barn

Som forælder er vores fornemmeste opgave og ikke mindst største ønske i livet, at vores børn trives og er glade. Derfor er det særligt hjerteknusende og forfærdeligt, hvis ens elskede barn lider af lavt selvværd. Det lave selvværd er typisk en afledt effekt af alle de negative oplevelser, som har hobet sig op gennem årene. Dermed ikke sagt at du nødvendigvis skal være bekymret for dit barn blot fordi, at han eller hun ikke er lige så fremme i skoene som klassekammeraterne. Genetisk set er nogle mennesker fra naturens side mere tilbageholdende og generte, hvorfor det er vigtigt at skelne mellem lavt selvværd og blot væremåde.

Som forældre ønsker vi selvfølgelig at give vores børn de bedste forudsætninger for at have selvtillid og selvværd til at turde opnå de ting, som de ønsker i livet. Det kan være svært, når man som forælder er uerfaren, og derfor har vi prøvet at samle nogle gode råd i denne artikel.

Børn skal dyrke mindfulness

Børn er nogle nysgerrige sjæle, som konstant ønsker at lære mere om den verden de omgiver sig i, hvorfor de i modsætning til os voksne i langt højere grad levere i nuet. Derfor reagerer de også kraftigere end os andre, fordi de simpelthen handler ud fra deres følelser i momentet. Derudover har de svært ved at udtrykke deres følelser, og det er derfor at et barn altid ender med at græde eller være lettere aggressive, når de skal udtrykke deres frustrationer.

Mindfulness er en trend, som virkelig er kommet for at blive, og det gælder både børn såvel som voksne. Mindfulness til børn kan give dem et personligt frirum, hvor de kan slappe af i deres tilværelse og finde ro.

ADHD og overgearede børn fylder meget i medierne, men vi er også delvis skyld i denne epidemi for den kommende generation. Børn er efterhånden van til at være konstant på, fordi vi lever i en livlig og dynamisk verden. Derfor er det vigtigt, at vores børn får rinder ro, og det er her mindfulness kommer ind i billedet. Meditation er en fantastisk måde at vise børn, hvorfor afslapning og nærvær er vigtig at sætte pris på i hverdagen. Det er særligt givende for børn, som ofte søger konflikter og konfrontationer. Disse børn er oftest dem, der lider af lavt selvværd, og som vil have få stor glæde af mindfulness, hvis det dyrkes på en konstruktiv måde.

Øget fokus og styrket indlæringsevne

Den digitale tidsalder gør det sværere og sværere for børn at koncentrere sig, og et barn med knebent selvværd er som regel også dem, der har dårlige indlæringsevner. Dårlig indlæringsevne påvirker selvfølgelig dit barns faglige niveau, hvilket ikke ligefrem styrker selvværdet, hvorfor det hurtigt kan blive en ond spiral, som dit barn kommer ind i. Hvis dit barn kan komme i en god og rolig klasse, hvor der ikke er mobning, så kan det være alt afgørende for dit barns trivsel og ikke mindst selvværd på lang sigt. Vi ved at de fleste traumer og psykologiske udfordringer vi møder i vores voksenliv faktisk stammer fra vores barndom, og derfor er det vigtigt, at vi sørger for vores børn har det godt.

skolebørn

Nyhedspatruljen Forfatter