Kan mit gulv reddes?


Det store spørgsmål: Gulvafslibning eller gulvafhøvling?

Alle trægulve vil med tiden blive slidte, det er helt uundgåeligt. Men hvad er der er af muligheder når gulvet er slidt og træt at se på? Det er dagens store spørgsmål, som vi vil prøve at komme med en afklaring på. 

Trægulve kan blive slidt på flere forskellige måder, det kan både være slid med årenes løb, men det kan også være skader, der er opstået på gulvet, ved eksempelvis tab af noget tungt eller skarpe genstande på gulvet, som kan have givet ridser og hakker. 

Alle gulve er forskellige og har forskelligt slid og skader – men ofte kan et trægulv godt reddes, så hvis du frygtede det skulle udskiftes, kan du ånde lettet op for nu! 

Alt efter hvor store hakker, ridser, slid og eventuelt malingrester eller lignende, der er på gulvet vurderes det, hvordan man behandler gulvet bedst mulighed og får det til at fremstå så tæt på nyt som muligt. 

lakeret gulv

Valget mellem en gulvafslibning eller gulvafhøvling

Det er gulvets stand, der afgør om det er en gulvafslibning eller en gulvafhøvling forinden afslibning der er nødvendig. Ethvert gulv skal vurderes for at få endelig afklaring, men en god huskeregel er: at hvis dit gulv har let slid, små ridser og lignende, så er en gulvafslibning formentlig mere end rigelig for at få gulvet til at fremstå friskt og lækkert igen! 

Har dit gulv derimod dybere ridser, eventuelle hakker, rester af fernis eller maling, så kan det være nødvendigt at afhøvle gulvet forinden. Her går man ind og fjerner et tykkere lag af gulvet, og dermed fjerner skaderne. Man skal dog være opmærksom på, at en gulvafhøvling også har sine begrænsninger. Der er en begrænsning i forhold til, hvor meget af gulvet man kan høvle af. Det kan være rigtigt svært at vurdere selv, men ofte er der håb for, at gulvet kan reddes selvom standen skulle være virkelig dårlig. Derfor kan det anbefales, at du får en professionel gulvmand ud og vurderer, hvordan dit gulv bedst muligt får nyt liv, og du ender med et tilfredsstillende resultat.

Nyhedspatruljen Forfatter